Beste cliënten en partners,

Het corona-virus heeft invloed op ons allemaal. Graag deel ik met jullie belangrijke informatie en adviezen vanuit het RIVM en onze beroepsorganisatie KNOV.

Belangrijk is dat het virus, voor zover bekend, hetzelfde verloop heeft bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

In verband met de aangescherpte maatregelen wil ik jullie vragen bij (lichte) griepverschijnselen, verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts ( 38 graden of hoger), niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact op te nemen.

NOODZAKELIJKE MAATREGELEN

NIEUWE ZWANGEREN:

 • U kunt zich gewoon aanmelden en bent van harte welkom in de praktijk. We kunnen een afspraak voor een 1e echo inplannen.
 • Ik zal wel  alvast een groot aantal vragen die bij de intake gesteld worden telefonisch moeten doen en zal ook al veel informatie telefonisch geven zodat het fysieke contact bij de eerste controle korter is.

SPREEKUUR:

 • Ik geef de komende tijd geen hand op het spreekuur
 • Ik verzoek de zwangere om alleen naar de controle te komen, hoogstens met de partner. Geen kinderen of andere belangstellenden.
 • Het advies vanuit de KNOV en RIVM is om de controles minder frequent te laten plaatsvinden, dus er zullen controles vervallen. Ik neem voorafgaand aan de controle telefonisch contact met jullie op om te kijken of de controle uitgesteld kan worden, en om vragen en onzekerheden te bespreken
 • Zwangeren die voor een eerste controle/intake komen zal ik ook eerst telefonisch benaderen om de intake zoveel mogelijk telefonisch te doen. Ook de uitleg over de verschillende onderzoeken zal zoveel mogelijk telefonisch of per mail gegeven worden. Natuurlijk wordt de echo gewoon op de praktijk gemaakt, maar het doel is om het fysieke contact zo kort mogelijk te houden.

ECHO’S:

 • De vroege echo bij de intake en de termijnecho bij 11-12 weken zal gewoon plaatsvinden. Ook hier geldt het verzoek om alleen te komen of hoogstens met de partner, maar geen kinderen mee te nemen.
 • De 20 weken echo zal gewoon plaatsvinden in het ziekenhuis, maar ook weer hoogstens met partner.
 • Wat de groei echo’s betreft: ook hier wordt het beleid aangepast. Alleen de medisch noodzakelijke echo’s zullen gemaakt gaan worden, ik zal dit met jullie bekijken en bespreken.

BEVALLING:

Bij de thuisbevalling kan alleen je partner of 1 andere begeleider aanwezig zijn. Ik houd nauw contact met het ziekenhuis, maar ook hier gelden nu andere regels:

 • Tijdens de bevalling mag enkel de partner, of 1 andere begeleider mee naar het ziekenhuis.
 • Na de bevalling is er geen bezoek toegestaan.
 • Bezoek aan de zwangere/barende/kraamvrouw is alleen toegestaan door de partner.

KRAAMBED:

De kraambedcontroles zal ik zoveel mogelijk telefonisch doen. Ik zal dan samen met jullie en de kraamverzorgende kijken of er toch een huisbezoek nodig is, en natuurlijk kom ik dan langs! Het is verstandig om bezoek in de kraamperiode te beperken.

BEVALLINGEN EN SPOEDCONSULTEN GAAN GEWOON DOOR EN U KUNT VOOR DRINGENDE ZAKEN ALTIJD BELLEN!!

Ik vind het belangrijk dat jullie weten dat ook ik deze restricties enorm vervelend vind, maar gezien de omstandigheden zijn ze nodig om goede zorg te kunnen blijven bieden.

Schroom niet om te bellen bij vragen, problemen of onzekerheden!!